Her Söz Sahibini Bağlayıcıdır
Bazı meselelerin kavranması , anlaşılması , idrak edilmesi zordur. Ancak belirli bir düzeyde bilgi birikimine sahip olup , doğru bir açıdan izah edilen konuya bakışı yakalayabilen ve elde ettiğini doğru bir şekilde değerlendirerek tefekkür edebilen bu meselenin anlaşılması hakkında doğru yolda / idrakte olur.
Aksi halde kişi zannı üzere olacağından anladığını bir üçüncü kimseye aktarması üzerine ; ne kendisinin anladığı ne de üçüncü kimsenin anladığı , meseleyi izah ve ifade eden birinci kimsenin izah , bakış ve ifadesini doğru bir şekilde yansıtmayacaktır.
Bu hususta dikkatli olmak adına kişi birisinden bir ifadeyi aktarırken kelimesi kelimesine aynı ifadeyi eksiksiz ve değiştirmeden ifade etmeye özen gösterdiği gibi , varsa kendi katacağı yorumu ‘ ben bu söylemi şöyle yorumluyorum ‘ diyerek bunu beyan etmeli , kendi yorumu ile söylemi aktardığı kimsenin sözlerini ayrı tutmalıdır.
Her söz sahibini bağlayıcıdır.
Söylenen her sözde kastedilen mana en doğru şekilde sözü söyleyenin kalbinde bulunur.
Kalbi ile dili mutabık olan kimsenin sözündeki mana dilinden aynı suret üzere zuhur eder.
Tüm bu zuhura geleni de herkes mertebesine göre müşehade eder.
Kişinin mertebesi de ilmi , idraki , kalbinin safiyeti, kulluğunun kemalatı , nefsinin arınmışlığı , zan ve vehim perdelerinden kurtulmuşluğu ile orantılı olarak şekillenir.
Allah en doğrusunu bilir.
Ahmet Şahin Uçar