Uzun Lafın Kısası…
Gereksiz konuşmak ve teferruata girmek , konu hakkında bilgi sahibi olan bir kimsenin yanında ve ona karşı yapıldığında , o kimseyi sıkar , bunaltır !
Lüzum etmedikçe konuşmamak , konuşulduğunda muhatabın idrak düzeyine göre açık , net , anlaşılır ifadelerde bulunmak , konuyu uzatmadan , asıl meseleyi ifade ederek teferruattan kaçınmak , talebi olmayana karşı ısrarcı olmamak , talep edene karşı isteksiz davranmamak dikkat edilmesi gereken davranışlardır.
Anlayış sahibi bir insana bir konu anlatırken lafı uzatan , teferruata giren , gereksiz örneklemeler yapan kimse bu hareketinden dolayı muhatabı tarafından kınanır , muhatabının diyaloğa girmekten sakınmasına , o kimse ile karşılaşmamaya özen göstermesine , karşılaştığında bir bahane uydurarak ortamı terk etme eğiliminde olmasına , edep ederek terk edemediği ve dinlemek zorunda kaldığı takdirde sıkıntı duymasına sebep olur.
Bu hususlara dikkat etmek , gereğince ve doğru davranışta bulunmak kişiyi ‘ anlayış sahibi ‘ olarak nitelemeyi ve itidal üzere olmayı sağlar. İtidal üzere olmak., ifrat ve tefritden sakınmaktır.
Allah en doğrusunu bilir.
Ahmet Şahin Uçar