Kalbe Gelen Düşünce 4 Çeşittir

İnsanların genelinin kalbine gelen düşünce dört cihetten olur :

Rabbani kaynaklı.

Meleki kaynaklı.

Nefs kaynaklı.

Şeytan kaynaklı.

Ancak korunmuş ( masum ) olan kullarında bu kapılardan şeytan kaynaklı kapı kapalıdır. Şeytan bu kulların kalbine düşünce ilka edemez. Bu kullar nebiler , resuller ve Allah’ın koruması altına aldığı veli ( masum ) kullarıdır.

Allah’ın koruması altına aldığı ( masum ) veli kulların alameti ise şudur :

1 – Allah’ın farz ve vacip kıldığı hususları yapıp yapmamada asla tereddüte düşmezler ve o emirleri yerine getirirler.

2 – Terki farz olan bir şeyi terk etmede asla tereddüte düşmezler ve o şeyi terk ederler ( haram olan şeyden tereddütsüz olarak uzak dururlar ).

3 – Mendup ( yapılması caiz olan , güzel , hoş , makbul olarak nitelenmiş olan ) şeyi yapmakta tereddüte düşmezler ve o mendupu yaparlar.

4 – Mekruh ( kerih görülen , şeriat tarafından haram olarak görülmemek ile birlikte – harama veya helale yakınlığı hususunda -şüpheli olan bu sebeple de yapılması uygun görülmeyen , terk edilmesi iyi görülen ) olan şeyi yapmamakta tereddüte düşmezler.

Belirtilen hususları yapıp yapmamakta tereddüte düşen kimse bilsin ki , bu kimse Allah’ın koruması ( masum ) altına aldığı kullarından olmadığı gibi , şeytan o kimseye yanaşabilmekte ve kalbine şeytani düşünceler ilka edebilmektedir ,

buyurmaktadır Muhyiddin İbn Arabi hz. bizlere Fütuhat-ı Mekkiyye adlı eserinde ( 9.cilt , sf: 160 )

Bu terazi şaşmaz bir terazi , belirtilen bu ölçü doğruyu bulmakta ve görmekte mükemmel bir ölçüdür !

Kişi , gerek kendi durumunu görüp , anlamakta , gerekse karşısındakinin durumunu bilip anlamakta bu teraziyi , ölçüyü , değerlendirmeyi yerli yerince yaparsa hükmünde doğru olana ulaşmış olur !

Allah en doğrusunu bilir.

Ahmet Şahin Uçar

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu