Tahiyyat-ül Mescid Namazı

Mescide , camiye girince oturmadan önce o cami veya mescidin sahibine yani Allahû Teala’ya tazim ve hürmet için kılınan iki rekat namazdır.

Muhyiddin İbnü’l-Arabî Hazretleri’ne göre kuvvetli sünnettir.

Rasûlüllâh Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem Efendimiz
“Mescide girince , oturmadan önce iki rekat namaz kılın ! “
Buyurmaktadır.

Şafi mezhebine göre kerahet vakti dahi olsa mescit namazı kılınır.

Hanefi mezhebine göre kerahet vakitlerinde bu namazı kılmak mekruhtur.

Kaza namazı borcu olan kimse hem mescit namazına hem de kazaya kalan namazına ( kazaya kalan sabah namazı farzı niyeti ile ) niyet ederek böylece iki namazın sevabına nail olabilir.

Cami ya da mescide giren kimse hiç oturmadan vakit namazının ezanının okunup tamamlanmasını bekleyerek ezanın hitamı ( sonu ) ile birlikte vaktin namazının sünnetini kılmaya niyet ederken aynı zamanda mescit namazına da niyet ederek böylece her iki namazın sevabına nail olabilir.

Cami ya da mescide giren kimse oturduktan sonra kalkıp da mescit namazı kılması olmaz ( Şafilere göre olmaz. Hanefi ve Malikilere göre yinede olur , ancak fazilet oturmadan evvel kılınmasıdır ). Oturmazdan önce kılınmalıdır.

Muhyiddin İbnü’l-Arabî Hazretleri’ne göre Cuma günü , Cuma namazı için mescit ya da camiye giden bir kimsenin mescit namazını kılmaya özen göstermesi daha bir ehemmiyet arz etmektedir.

Allah en doğrusunu bilir.

Ahmet Şahin Uçar

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu