Kelimelere yüklenen mânâlar

İnsanların birbirleri ile yaptıkları söylemde , ifadelerde anlaşamamalarının ya da farklı şeyler anlamalarının sebeplerinden birisi de ;

cümle içerisinde kullandıkları kelimelere farklı anlamlar yüklemiş olmalarıdır.

Kelimelerin bir gerçek anlamı vardır, bir de bazı insanların şartlanmalarından eğitiminden, toplumun, kültürün yapısından kaynaklanan, şekillenen bir ‘yüklenen anlam vardır !

Bu durumda kelimenin gerçek anlamına vakıf olan yüklenen anlamı bilemeyecek / anlamayacak , yüklenen anlamına vakıf olan kimse de gerçek anlamını bilemeyecek / anlamayacak , bunun sonucunda aynı kelimeler kullanılmış olmasına rağmen taraflar farklı şeyler anlamış olacaklar ve bu yüzden anlaşma sağlanamayacak , ihtilaf kaçınılmaz olacaktır !

Böyle bir durumu bertaraf etmenin yolu ise , karşılıklı ifadelerde tarafların kelimelere ne anlam yüklediklerini ya da kelimelerden ne anladıklarını birbirlerine açıklıkla sorarak , birbirlerinin anladıkları cihetten meseleye bakarak bunun sonucunda birbirlerinin anlayabileceği ( yükledikleri manalar cihetinden ) ifadeleri kullanmak neticesi anlaşabilir/ anlaşılabilir olabilmektir.

Bu hususa dikkat eden ve muhatabında bunu uygulayabilen kimse insanları anlayabilmek ve anlaşılabilmek adına önemli bir adım atmış olacaktır.

Allah en doğrusunu bilir.

Ahmet Şahin Uçar

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu