Davetçilerin Nitelikleri Üzerine Bilinmesi Gerekenler
“Kimisi , rahmani ahlakı göz önünde bulundurarak insanları davet eder. Kimisi , zorlayıcı ahlakı esas alarak davet eder. Bazısı da ilahi ahlak esasında insanları çağırır ki, en yüksek ve yüce babdır.
Nurlar Kitabı ( Risaleler- 2 , sf:34 ) Muhyiddin İbn Arabi (k.s.)”
—————————–
Ne güzel ifade etmiş Şeyh-ül Ekber (k.s.).
Dini bir takım bilgilere sahip insanlar hakikate dair gördükleri ve bildiklerini idrakleri nispetince etrafındaki insanlara anlatmaya , izah etmeye çaba sarfetmekteler. Bu zümrenin içersinde mümin’ler , meczup’lar salih’ler , abid’ler , alim’ler ve arif’ler bulunmaktadır. Bu zümreden kimisinde Allah’ın rahmetinin genişliği ağır basmakta, kişi bu hal ile rahmetin kapsayıcılığında adeta sarhoş olmuş gibi her dem etrafındakilere Allah’ın rahmetinin kuşatıcılığından dem vurup her insan için mizaçlarına uygun düşecek olan sondaki mutluluğu dile getirir.
Bu zümreden kimisi ise Allah’ın emri cihetine itibar ederek buna sıkı sıkı yapışır, şeriatın hükümlerinden hiç taviz vermez. Suç varsa ceza da olmalıdır , der. Suçu hemen cezalandırır. Allah’ın gazabına bakması cihetiyle emrine muhalefet edeni zorlayıcı ahlakı esas alarak muamele eder.
Bu zümreden bazıları ise hepsini cem eder. Allah’ın ahlakı ile ahlaklanır ve insanları davet ederken ilahi ahlak üzere davet yapar ki en kamil davetçi işte budur! En yüksek dereceye sahip olan işte bu zümredir.
Bizlere Muhyiddin İbn Arabi (k.s.) hazretleri bu zümreden sonuncusu olan en yüksek ve yüce bab olan ilahi ahlak üzere insanları davet etme yoluna çağırmakta , bu yolu anlatmakta , bu yolu ifade etmekte , bu yolun en kamil yol olduğunu işaret etmektedir.
Allah en doğrusunu bilir.
Ahmet Şahin Uçar – 7 Ocak 2017 – Bursa