Teganni ile Ayet Dinlemenin Kişiye Etkisi

Kur’an-ı Kerim den bazı ayetlerin teganni ile okunduğunu duyan bir kişi kendinden geçer ve hallere girer. Kendi halinde böyle değişikliklerin nedeni sorulduğunda Allah’ın ayetinden etkilendiğini söyler. Bu insana başka bir zaman aynı ayeti teganni yapmadan oku. Üzerinde herhangi bir değişiklik olmadığını görürsün.


O zaman bu adama şöyle dersin. Daha önce aynı ayet teganni ile okunduğunda vecde gelip hallere büründün ve Allah’ın ayetinden etkilendim dedin. Oysa aynı ayet şimdi okunduğunda aynı vecde bürünmedin ve aynı hal üzerinde vuku bulmadı.

İşte işin başında teganni ile Kur’an ayetini işiten kişi ayetin anlamından değil teganninin etkisinden böyle bir hale bürünmüştü. Doğasının , nefsinin etkilenmesi neticesi hale bürünmüştü.
Eğer gerçekten Allah’ın ayetinin manasından etkilenmiş olsa idi sonrasında teganni olmaksızın okunan aynı ayeti işittiğinde de vecde gelmesi gerekirdi der Muhyiddin İbn Arabi hz.
İşte bu hal kişinin vecde gelmesinin nefsani / doğal mı olduğunu yoksa gerçekten ruhani yani ilahi kaynaklı mı olduğunu görmesini sağlayan bir ölçüdür, terazidir, ilmi bir hakikattir.

Allah en doğrusunu bilir.
Ahmet Şahin Uçar – 24 Ocak 2017 – Bursa

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu