Şirk, Büyük Zulümdür

“Şirk , büyük zulümdür ve insanın dışındaki hiç bir varlıktan çıkmamış bir fiildir. Ayette Allah’a ibadet etme hususunda cinlerin insanla birlikte zikredilmiş olmasının yegane sebebi, insana iğva vermesi ve onu aldatmasından kaynaklanır ; yoksa cinler şirk koşmamıştır, şirk koşan tek varlık insandır ! “Fütuhat , c13,s138 – Muhyiddin İbn Arabi (k.s.)

Şeyhül Ekber burada ; Allah’ ın yaratıklarının tamamının – insan dışında – Allah’a şirk koşmadıklarını , Allah’ın kulu olduklarını ikrar ettiklerini, insanların ise bazılarının Allah’ın kulu olduklarını kabul edip O’ na ibadet ederken bazılarının ise şirk koşarak rabliği hususunda Rabbi ile didişerek rablik iddiasında bulunduğunu belirtmektedir. Gerek cinlerin genelinin gerekse cinlerden olan İblis’in böyle bir iddiası yoktur. İblis , Allah’ın emrine asi gelmiştir ancak Rabbi olarak Allah’ı bilir ve tanır. Çünkü şeytan insana şöyle der : ‘ Kafir ol ‘ , kafir olduğunda ” Ben senden uzağım, alemlerin Rabbi Allah’tan korkarım. ” ( Haşr 59/16). İnsandan başka Allah ile hasımlaşan varlık yoktur, ” İnsan onu nutfeden yarattığımızı görmez mi ? Apaçık bir hasımdır.” (Yasin36/77) Hasımlık ise insanın rablik iddiasında bulunmasıdır.

İnsanın hasımlığının sebebi ise yaratılışındaki ( nefsinin hakikati) kuvvettedir. Nefs sahip olduğu bu kudret neticesi Rablik iddiasında bulunur. Oysaki bu kudretin kendisine emanet verildiğini, kendisinin bir tecelligah olduğunu, aynadaki bir yansıma mesabesinde olduğunu , bir gölge olduğunu anladığında işte o zaman asılsız iddialarından tevbe istiğfar ederek Allah’a kaçar !

Allah en doğrusunu bilir.

Ahmet Şahin Uçar – 17 Şubat 2017 – Bursa

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu