İNSANIN YARATILIŞ GAYESİ

İnsan’ın yaratılış gayesi ‘ insan ‘ olmanın sorgulamasını yapıp , niçin yaratıldığını , nasıl yaşaması gerektiğini , özelliklerini , kulluğunu idrak edip , kendine yüklenmiş sırrı keşfedip bunu açığa çıkarmak , yani kuvveden ( potansiyel olanı ) fiile ( zuhura / açığa getirmek ) çıkarmaktır !

Bu bağlamda insana bir sır yüklenmiştir ki bu sırrın sırrıdır !

Alemde ‘ halife ‘ olarak yaratıldığı beyan edilen tek varlık ‘ insan ‘ dır !

Her insanda bu halifelik özelliği bil-kuvve ( potansiyel ) olarak mevcut olmakla birlikte , bil-fiil ( zuhur etmek , açığa çıkmak ) olarak ancak ayn-ı sabit’i ( sabit ,değişmez hakikati ) istidatı bunun açığa çıkmasına müsait olanlarda zuhur eder !

Hayvan insanlık mertebesi ile insan-ı kamillik ( halife ) mertebesi arasında tüm insanlar kemalatta derecelenirler ve bu derecelenme de yerini belirleyen şey istidatlarıdır ( ayan-ı sabiteleri ).

Allah , her şeyin yaratılışını ‘ tamlık ‘ üzere yaratmıştır. Hiç bir şeyin yaratılışında eksiklik yoktur. Her bir şey ne için yaratılmış ise yaratılış gayesine hizmet eder ( bunu bilip bilmemesi bu gerçeği değiştirmez ). Bununla birlikte ‘ tamlık ‘ ayrı şeydir , ‘ kemal ‘ ayrı bir şeydir. Amaçlanan ise ‘ kemal ‘ dir. Hedefimiz kemale ulaşmak , kemali elde etmek olmalıdır.
Bizler için kemal ; zahirde ve batında her halimiz ile Resulullah efendimize ittiba ( bağlılık ) ve uymak ile mümkün olabilir.

İşte bu minvalde kim ki Resulullah efendimizin sözlerine ve ahvaline uygun bir hayat yaşar , yaşadığı bu hayatın benzerliği ölçüsünce kemalata ulaşabilir. Uzaklığı ölçüsünce de kemalattan yoksun kalır ve tabiki de insanlık mertebesinden yoksun kalır.

Gaye ‘ güzel ahlak ‘ ı elde edebilmektir !

Resulullah efendimiz ‘ beni Allah ahlaklandırdı , ne güzel ahlaklandırdı ‘ buyurmuşlardır.

Hz. Aişe , ‘ Resulullah’ın ahlakı Kur’an idi ‘ buyurmuşlardır.

Allah en doğrusunu bilir.

Ahmet Şahin Uçar
13 Haziran 2018 ·

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu