İlk Yaratılan Harf ‘ELİF’

Harflerden ilk yaratılan , varlık alemine çıkan harf ‘ Elif ‘tir. Diğer tüm harfler Elif harfinden neşet bulmuştur. Eşyanın ilki olması itibariyle Zat-ı Ehadiyet’i yani Hakk’ı gösteren bir işarettir bir vecihtende. Aynı ilk yaratılan hakikat-i muhammedi gibi.

Diğer tüm harfler elif harfinden türemiş ve açığa çıkmıştır. Elif harfi birliğe işaret eder. Bunun için yazıda kendinden sonraki harflerle bitişmez. Kendinden önceki harf ile bitişmesinde ise elif o harfe bitişmemiş , o harf elif harfine bitişmiştir. Buradan da Allah hiçbir şeye muhtaç değil iken yaratılmış her şeyin Allah’a muhtaciyeti hakikati zuhur etmiş , ifade edilmiş olur.
Diğer harflerde meyil vardır. Yani illetlidir. Yani türemiştir. Elif ise başka harften türemedi ilk yaratılan harftir.
Bunun için tasavvufta elif harfi bir cihetten Allah’ın Ehadiyet’ine izafe edilir. Elif harfi bu manada Allah’a işaret eder. Bir diğer vecheden Allah’ın Ehadiyet’inin birinci taayyünde zuhura gelişi ile ‘ Ah-m-ed ‘ diye isimlendirilen nuru muhammediye ye ( hakikati muhammediye ) işaret eder. Hakikat-i Muhammedi ilk taayyün ile birlikte olan Zat’tır. İsm-i Azam’dır.

Allah en doğrusunu bilir.

Ahmet Şahin Uçar

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu