İdrak Kulağından Gaflet Pamuğunu Çıkar
” Ben okudum , öğrendim , biliyorum ” demekle olmuyor maalesef.
Teorik bilgiyi elde ettiğin hal ile o bilgiyi yaşamın ilgili yerinde kullanma hali farklıdır. Yani o durumu bilgi olarak bilmek ile tecrübe etmek farklıdır.
Hakikat tektir , lâkin hükümler farklılık arz eder ! Bu düstur akıldan hiç çıkarılmaması gereken bir kuraldır.
Mertebeleri gözeten kimse bir hadiseyi tecrübe ederken o hadisenin cereyan ediş şekline , zamana , duruma , şarta göre ilgili hüküm ne olması gerekiyorsa buna göre hareket eder.
Başka bir anlatım ile vuku bulan hadise benzer olsa bile şartlar , haller , kişiler vb. değiştiğinde verilecek hüküm de değişebilecektir.
Tekrar ediyorum , bu durumu bilmek , gözetmek ve ona göre daha doğru ve daha kâmile yönelmek mertebeleri bilmek ile mümkün olabilir.
Konu ile ilgili olmakla birlikte bir başka vecihten bilgi sahibi olan ile bilgiyi tecrübe yoluyla tadan , zevk eden arasındaki farkı ifade etmek adına özellikle gençlere tavsiyem odur ki sahip olduğunuz teorik bilgiye güvenerek ; işin ehli , bu bilgiyi tecrübe ederek tatmış , zevk etmiş , öğrenmiş kimselerin , büyüklerinizin tavsiye ve nasihatlerine kulak tıkamayın , lüzumsuz , önemsiz addetmeyin.
Akıllı kimse , boş yere oyalanmaktan , vakit kaybetmekten , tecrübe ile sabit olan bir şeyi tekrar deneyimlemek istemekten kaçınan kimsedir. Akıllı kimse hızla yol almak adına , vakti doğru kullanmak adına , daha doğru ve daha kâmili öğrenmek ve yaşamak adına işin ehli , muteber kimselerin tecrübelerinden , nasihatinden , rehberliğinden faydalanan kimsedir.
Allah en doğrusunu bilir.
Ahmet Şahin Uçar