İlimlerin En Üstünü Allah’ı Bilmektir

Mertebe bakımından ilimlerin en üstünü ‘ Allah’ı bilmek ‘ Allah’ı bilmeye giden en yüce yol ise ‘ tecellileri bilmek ‘ tir. Onun altında ise teorik bilgi (nazari ilim) bulunur der Muhyiddin İbn Arabi (k.s.)

Bu manada insanı cehaletten kurtaran ilim Allah’ı bilmeye yönelik ilimdir. Bunun içindir ki AllahûTeala Kur’an-ı Kerim de “ Rabbim ilmimi arttır de “buyurmuştur Resulullah (S.A.V) efendimize ve elbetteki onun nezdinde bizlere. Yine Resulullah efendimiz “ İlim müminin yitiğidir,nerde bulursa alır “ , “ İlim Çin’de de olsa alınız “buyurmaktadır. Bu ifadelerde kastedilen ilim Allah’ı bilmeye yönelik ilimlerdir, buna dikkat edelim.

İnsanın edindiği ilimler Allah’ı bilmeye dair olmayıp teorik ilimler ise , bu ilimler o insanın cehaletini ortadan kaldırmaz aksine daha da cahil olmasına sebep olur. Çünkü bu nazari ilimler ile kişi ancak mevcut perdelerinin önüne daha da perde katar , perdesi daha da kalınlaşır.

İşte bu manada kimileri , ilim insana perdedir demişlerdir. Allah’ ı bilme adına edinilen ilimler asla insana perde olamayacağı gibi bilakis perdelerinden kurtulmasını sağlar. Eğer bu ilimler perde olacak olsaydı Allah CC. “Rabbim ilmimi arttır de “ şeklinde duada bulunması için Resulullah S.A.V. efendimize buyururmu idi hiç !

Allah en doğrusunu bilir.

Ahmet Şahin Uçar

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu