Said ve Şaki Kavramları Üzerine

Said kelimesi , mutlu , cennet ehli için kullanılır. İman ehline işaret eder.

Şaki kelimesi , şekavet ehli , cehennem eli için kullanılır.

İman ehi Mü’min kulların iman mertebeleri farklı olabilir. Mü’minler içersinde günahkar olanları da vardır. Mü’min kulun günahlarına yapılacak muamele Allah’ın takdirindedir. Günahına tövbe eden kulun günahını affedeceğini C. Allah bildirmektedir. Bazı günahları kul tövbe etmediği halde Allah affedebilir. Tövbe etmediği bazı günahları için de kul için bir arınma azabı tatma süreci olabilir , bu da Allah’ın o kuluna bu hususta adaleti ile muamele etmeyi irade etmesinden kaynaklanır.

Günahkar Mü’min kulların bazıları bu günahlarının neticesi olan azabı dünya hayatında daha yaşarken bir takım musibetler ile tadarlar ve bu günahlarından tamamen ya da kısmi olarak arınmış olabilirler. Bazen bu arınma cezası günahlarına kefaret olarak yeterli gelmez ve azap işi kul öldükten sonra kabir yaşantısında devam eder, bu şekilde arınıp mahşer alanında toplanma yerine ulaşabilir. Bazı kulların kabir alemindeki arınma süreçleri de yeterli gelmez ve mahşer alanındaki ‘ mahşer durakları ‘ denilen elli kadar durakta bu azap ve arınma işlemi devam eder. Bu süreçte kimi kulların arınması tamamlanır ve temizlenmiş bir şekilde cennet hayatına ulaşır. Kimi kulların ise yine arınması tamamlanmaz ve mahşer alanından cehenneme sevk edilirler.

Cehenneme giren günahkar mü’min günahı nispetinde cehennemde azap ile muamele olunduktan sonra cennete sevk edilir , kimi büyük günahkar Mü’min kullar da şefaat ile ( sırası ile Resulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem Efendimizin , diğer nebi ve resullerin , velilerin , salih kulların , müminlerin şefaati ve en sonunda merhametlilerin merhametlisi Allahû Teala’nın merhamet etmesi ile ) cennete sevk edilirler.

Bu süreçten sonra cehennemde sadece münafıklar ve kafirler ebedi olarak kalıcı olurlar.

Allah en doğrusunu bilir.
Ahmet Şahin Uçar – 1 Nisan 2017 – Bursa

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu