Tedbir, Teşhis ve Tedavi Kavramları Üzerine
Tedbir ; kelime anlamı olarak idare etme , çekip çevirme , bir işin yürütülmesi ile ilgili muhtemel zorlukların çaresini önceden düşünme demektir.
Aldığın tedbir seni Allah’a yaklaştırıyorsa bu tedbir övülen tedbir diye nitelenir.
Yok eğer Allah’tan uzaklaştırıyor ise o zaman bu tedbir yerilen ( kınanan ) bir tedbirdir.
Tedbir, dünya için dünya tedbiri ve ahiret için dünya tedbiri olmak üzere de ikiye ayrılır. Elbette ki övülen ve gerçek kazancı getiren tedbir , ahiret için dünya tedbiridir.
Tedbir belli bir düzeyde ilmi birikimi gerektirir. Tedbir dinimizce tavsiye edilmiş ve hatta emredilmiştir. Tedbir takdiri bozmaz ( değiştirmez ) , belki tedbir takdirin gereğidir. Kamil kula lâzım olan tedbiri almak , vuku bulan Allah’ın takdirine ( sonuca ) de rıza göstermektir. Takdire rıza , takdirin oluş şekline rıza göstermek demek değildir.
Tedbir , ilerde vuku bulabilecek muhtemel hadiselere karşı önceden düşünüp önlem almaktır dedik. Bu cihetle tedbir önleyici tedavi mahiyetinde değerlendirmelidir.
Tedavi ; hastalığı iyileştirmek için yapılan bakım , aksaklığı düzeltmek , hasarı gidermek demektir.
Tedavi için harekete geçmeyi sağlayan şey ise teşhis olmalıdır.
Teşhis ; tanıma , farketme , seçme , ayırma , mahiyetini anlama , durumu hakkında kesin kanaat sahibi olma demektir.
Tedbir tedaviden önce yapılması gereken şeydir. Tedbir gereğince yerine getirilmediğinde çoğunlukla açığa çıkan durumu bertaraf etmek için tedavi aşamasına geçmek zaruret arzeder.
Ancak doğru bir teşhis neticesi harekete geçilerek yapılacak tedaviden arzulanan sonuç elde edilebilir. Teşhis doğru değil ise tedavi için yapılan uygulamalar fayda yerine daha çok zarar getirecektir.
Tedbir , teşhis ve tedavi kavramları gerek maddi gerekse manevi anlamda hayatımızın her alanında tefekkür etmemiz gereken ve gereğince uygulamamız gereken kavramlardır.
Tedbir almak şart , tedbire rağmen veya tedbirsizlik sonucu vuku bulan şeyi teşhis etmek mühim , teşhis edilen bozukluğu doğru tedavi etmek elzemdir !
Allah en doğrusunu bilir.
Ahmet Şahin Uçar