TEŞRİK TEKBİRLERİ
Arefe gününün sabah namazından itibaren bayramın 4. günü ikindi namazına kadar 23 vakit farz namazını müteâkip birer defa
اَللّهُ اَكْبَرُ اَللّهُ اَكْبَرُ لاا اِلهَ اِلاَّ اللّه وَاللّهُ اَكْبَرُ اَللّهُ اَكْبَرُ وَلِلّهِ الْحَمْدُ
Allahü Ekber Allâhü Ekber Lâ ilâhe İllâllahü Vallâhü Ekber, Allâhü Ekber ve Lillâhi`l-Hamd şeklinde tekbir alınır. Bunlara teşrik tekbirleri denir.
Teşrik tekbirleri fakîhlerin çoğuna göre, namaz kılmakla mükellef herkes için vâcibtir. Sünnettir diyenler de vardır.
Teşrik tekbirleri günlerinde namazı kazaya kalan bir kimse, bu namazları yine teşrik günlerinde kılarsa tekbirleri de kaza eder. Teşrik günlerinden sonra kıldığında ise, teşrik tekbirlerinin kazâsı gerekmez.
Kadınlar teşrik tekbirlerini gizli olarak getirirler.
İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed’e göre bu tekbirlerin 23 vakit okunması kadın-erkek her Müslümana vacip. Uygulama buna göre yapılmaktadır. Ebû Hanîfe’ye göre ise bu tekbirin arife günü sabah namazından itibaren bayramın birinci günü ikindi namazına kadar sekiz vakit, cemaatle kılınan farz namazlardan sonra söylenmesi vaciptir.
Bu tekbirleri söylemek, Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre sünnet, Mâlikî mezhebine göre ise müstehaptır.
Teşrik tekbiri getirmek için illa kurban kesmiş olmak gerekmez. Kurban kesmeyenler de tekbir getirmekle yükümlüdür.
Teşrik Tekbirlerinin başlangıcı Hz. İbrahim ve oğlu İsmail’e dayanmaktadır. Oğlunu kurban edecek olan Hz. İbrahim’in kıssasında, Hz. İbrahim oğlu Hz. İsmail’i kurban edecekken gökten Cebrail (a.s) bir koç inmiştir. Dünya semasına inen Cebrail (a.s) “Allahu ekber Allahu ekber” tekbirleriyle inmiş ve tekbirleri duyan Hz. İbrahim (a.s) ise Cebrail (a.s)’nin elinde bir koç ile geldiğini görerek “Lâ ilâhe illâllahu vallahu ekber” diyerek cevap vermiştir. Tekbir ve tevhidler karşısında kurban edilmeyi bekleyen Hz. İsmail ise Cebrail ve Hz. İbrahim’e “Allahu ekber velillâhi’l-hamd” demiştir.